Κροατία – Ελλάδα στο μπαράζ για το παγκόσμιο κύπελλο


Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τα στατιστικά, η Κροατία ήταν η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα από τους πιθανούς αντιπάλους μας (Ιταλία, Κροατία, Ελβετία, Δανία). Έχουμε όμως πιθανότητες πρόκρισης.

Ο παλαιός προπονητής της Κροατίας, Μπλάζεβιτς, έχει διαφορετική γνώμη.
Δήλωσε τα εξής, μεταξύ άλλων:

«πρέπει να συμφωνήσουμε πόσα γκολ θα βάλουμε στους Έλληνες και μετά να κατέβουμε να παίξουμε τα δύο παιχνίδια», «να τους διαλύσουμε μέσα στο γήπεδο», «Ποια Ελλάδα; Δεν έχουμε κανέναν να φοβόμαστε. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς ήταν μαθητής μου και ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τους Έλληνες», «Γιατί θεωρείτε δύσκολους τους Έλληνες; Δείτε το ranking της FIFA. Κοιτάξτε πού είναι αυτοί και πού είμαστε εμείς. Τι μου λέτε για παραδόσεις και ότι δεν τους κερδίζουμε συχνά; Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτές τις παραδόσεις», «Είμαστε το απόλυτο φαβορί, είμαστε πολύ καλύτεροι σε όλα».

Κροατία: Προκλητικός ο Μπλάζεβιτς! “Ποια Ελλάδα; Να συμφωνήσουμε πόσα γκολ θα βάλουμε”

Όταν ο συγκεκριμένος ήταν προπονητής της Κροατίας, οι τρεις αντίπαλοι για τις 1+1 θέσεις ήταν η Δανία, η Κροατία και η Ελλάδα. Την τελευταία αγωνιστική έπαιζαν: Ελλάς – Δανία και Σλοβενία – Κροατία. Η Δανία προηγούνταν 3 βαθμούς πάνω από την Ελλάδα και 4 πάνω από την Κροατία. Έτσι, η Δανία ήταν σίγουρα πρώτη η δεύτερη (με ήττα από την Ελλάδα, θα πήγαινε πρώτη η Ελλάδα λόγω διαφοράς τερμάτων, οπότε η Δανία έπαιζε για την ισοπαλία). Η Κροατία ήθελε μόνο νίκη στη Σλοβενία, η οποία είχε πάρει 3-3 ισοπαλία στην Κροατία στον πρώτο γύρο. Η Ελλάδα έφερε 0-0 με τη Δανία και η Κροατία νίκησε «εύκολα» τη Σλοβενία 0-3. Βέβαια, όπως καλά θυμάται ο προπονητής, η Ελλάδα είχε χάσει 0-1 από την Κροατία στη Θεσσαλονίκη, αλλά είχε αποσπάσει 1-1 στην Κροατία, προηγούμενη μάλιστα από την αρχή του αγώνα.

Ας πάμε όμως στο σήμερα: 

Οι δηλώσεις του βεβαίως είναι γελοιότητες. Η Κροατία πράγματι είναι το φαβορί, αλλά δηλώσεις για το πόσα γκολ θα μας βάλουν, δεν έχουν καμία αξία, ειδικά όταν τα ατού της ελληνικής ομάδας είναι η άμυνα (Μανωλάς – Παπασταθόπουλος).

Σύγκριση Ελλάδας – Κροατίας

Προϊοστορία
2-3-1 νίκες-ισοπαλίες-ήττες υπέρ ημών με τέρματα 8-6. Τελευταία ήττα (μοναδική) το 1997 0-1, τελευταία νίκη 2-0 το 2011.


Κατάταξη της ΦΙΦΑ

Σταθερά στην πρώτη 20άδα τις 18 από τις 20 τελευταίες χρονιές η Κροατία. Με σκαμπανεβάσματα εμείς και ραγδαία πτώση μετά την χρυσή περίοδο 2004-2012.

Ελλάδα


Κροατία

Αξία παικτών

  • 251 εκατομμύρια λίρες η αξία των 23 ποδοσφαιριστών της Κροατίας
  • 118 εκατομμύρια λίρες η αξία των 25 ποδοσφαιριστών της Ελλάδας

Τα δικά μας μεγάλα ονόματα με αξία πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ είναι ο

  • Μανωλάς της Ρόμα και ο
  • Παπασταθόπουλος της Ντόρτμουντ και ακολουθεί ο
  • Μήτρογλου με 10 εκατομμύρια.

Τα ονόματα της Κροατίας

  • Κάκιτιτς – 40 εκατομμύρια – Μπαρτσελόνα
  • Μόντριτς – 36 εκατομμύρια – Ρεάλ Μαδρίτης
  • Πέρισιτς – 32 εκατομμύρια – Ίντερ
  • Μπόζοβιτς – 18 εκατομμύρια – Ίντερ
  • Μάντζουκιτς – 18 εκατομμύρια – Γιουβέντους
  • Λίβρεν – 15 εκατομμύρια – Λίβερπουλ
  • Βρισιάλκο – 14 εκατομμύρια – Ατλέτικο Μαδρίτης
  • Κράμαριτς – 13 εκατομμύρια – Χόφενχαϊμ
  • Μπαντέλι – 10 εκατομμύρια – Φιορεντίνα

Φόρμα
Στα 6 τελευταία παιχνίδια η εθνική μας έφερε τα εξής αποτελέσματα
2 -3 -1
Βέλγιο 1-1 εκτός
Βοσνία 0-0 εκτός
Εσθονία 0-0 εντός
Βέλγιο 1-2 εντός
Κύπρος 2-1 εκτός
Γιβραλτάρ 4-0 εντός

Η Κροατία
Ουκρανία 1-0 εντός
Ισλανδία 0-1 εκτός
Κόσοβο 1-0 εντός
Τουρκία 0-1 εκτός
Φινλανδία 1-1 εντός
Ουκρανία 2-0 εκτός

Καμία από τις δύο πορείες δεν είναι εντυπωσιακή. Τη δική μας την ξέρουμε. Φοβερή εμφάνιση με Βέλγιο, μετριότητα στα υπόλοιπα. Η Κροατία απογοητευτική με δύο ήττες εκτός από Ισλανδία και Τουρκία, απογοητευτική με ισοπαλία εντός με Φινλανδία, απογοητευτική με το φτωχό 1-0 επί του Κοσόβου, αλλά δύο νίκες με την Ουκρανία. 1-0 εντός και, κυρίως, 2-0 εκτός έδρας στο τελευταίο της παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Αναμφισβήτητα, η Κροατία είναι καλύτερη ομάδα στα χαρτιά. Έχει πολλούς παίκτες που είναι μάλλον καλύτεροι από τους Έλληνες στις ίδιες θέσεις σε όλο το γήπεδο. Εξαίρεση το ελληνικό αμυντικό δίδυμο που αποτελεί βράχο αναχαίτισης και μπορεί να αποδειχθεί κλειδί. Η εμπειρία σε τεράστιους συλλόγους των Κροατών είναι και καλό και κακό γι’ αυτούς. Κακό, διότι η πίεση των ομάδων ίσως αποτελεί εμπόδιο να αγωνιστούν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Καλό όμως, διότι σε κρίσιμα παιχνίδια, έχουν αρκετό χώρο βελτίωσης. Αυτό φάνηκε και την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, που πήγαν στην Ουκρανία ως τρίτοι και δεν τους συνέφερε ούτε η ισοπαλία. Με φανταστική απόδοση, το καθάρισαν 0-2 και πήραν τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο στα μπαράζ. Όταν θέλουν μπορούν λοιπόν. Με αυτές τις προδιαγραφές, αν περάσουν στο μουντιάλ, έχουν το υλικό για πολύ καλή πορεία. Εμείς, θα πρέπει να βασιστούμε στην άμυνά μας. Ο προκλητικός «ενθουσιασμός» που είδαμε στην αρχή του άρθρου μας από τον παλαιό προπονητή της εθνικής Κροατίας, δείχνει τον κίνδυνο να μας υποτιμήσουν. Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα, ειδικά αν συνδυαστεί με σχετικά καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι (ισοπαλία).

Κανείς δεν λέει ότι δεν έχουμε ελπίδες. Χρειάζεται προσοχή και αναχαίτιση των πλεονεκτημάτων της αντίπαλης ομάδας. Έχουμε την αμυντική ισχύ να αναχαιτίσουμε τους μέσους και επιθετικούς της Κροατίας. Από κει και πέρα, η αμυντική της γραμμή είναι μάλλον υποδεέστερη της δικής μας. Με λίγο τύχη ακόμα και σε λιγοστές αντεπιθέσεις, είναι αρκετά πιθανό να πετύχουμε τέρμα. Έτσι κάναμε και στο Βέλγιο απέναντι όχι στην 18η, αλλά στην 5η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Και παίζοντας με 10 παίκτες για 40 λεπτά, μας ισοφάρισαν στο 89. Πίστη στην πρόκριση μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στα γήπεδα της Ρωσίας. Μπορούμε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *