Το πρωτάθλημα ουσιαστικά τελείωσε. Καταθέτω συνοπτικά τα συμπεράσματά μου από όσα έγιναν φέτος κάτω από ορισμένους άξονες: Αγωνιστικά, Τιμωρία, Παράγοντες, Ποδόσφαιρο και λίγα λόγια για το προπονητή και την ομάδα του Απόλλωνα
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Νομίζω είναι προφανές και δίκαιο ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς είναι πρωταθλητής του ομίλου και ανεβαίνει κατηγορία. Αν δεν είναι, το εξηγώ με βάση την αγωνιστική παρουσία
- Είχε εντυπωσιακή σταθερότητα. Μέχρι σήμερα 22 νίκες σε 24 παιχνίδια, τέρματα 65-15, δηλαδή 2.7-0.6 μέσο όρο ανά παιχνίδι.
- Έπαιξε με 2ο, 3ο και 4ο και στο κύπελλο, και είχε 9 νίκες σε 9 παιχνίδια με αυτούς τους αντιπάλους και 24-4 τέρματα (2.7-0.4 ανά παιχνίδι)
- Με τη βασικό της αντίπαλο, τη Δόξα Δράμας, είχε 3 νίκες και 7-2 τέρματα. Και στα τρία παιχνίδια είχε κατοχή της μπάλας και δεν απειλήθηκε η εστία του παρά ελάχιστες φορές. Ούτε στο 1-1, στο 1-2, στο 1-3 ή στο 1-4 μέσα στο Δράμα (το 2-4 έγινε στις καθυστερήσεις), ούτε μετά το 1-0 στην Καλαμαριά (όταν υποτίθεται ότι έψαχνε το διπλό), αλλά ούτε και πριν το γκολ. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι εμφανής. (Θα επανέλθουμε σ’ αυτό παρακάτω, όταν μιλήσουμε για την άποψη παραγόντων και προπονητών)
- Αν, συγκρίνοντας Απόλλων και Δόξα χωρίσουμε τις ομάδες σε δύο κατηγορίες, από τον 3ο στον 9ο (7 μεσαίοι) και από τον 10ο στον 15ο (6 μικροί), τότε
- Ο Απόλλων με τους μεσαίυς σε 13 παιχνίδια είχε δύο γκέλες (μία ισοπαλία, μία ήττα) και εκκρεμεί ένα παιχνίδι με τον Απόλλων Παραλιμνίου
- Η Δόξα με τους μεσαίους σε 12 παιχνίδια είχε τρεις γκέλες (δύο ισοπαλίες και μία ήττα) και εκκρεμούν δύο δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας με Νάουσα και Νέστο Χρυσούπολης.
- Ο Απόλλων με τους μικρούς δεν είχε καμία γκέλα
- Η Δόξα με τους μικρούς είχε μία γκέλα (με τη Δόξα Προσκυνητών)
- Μέχρι σήμερα, ο Απόλλων πέτυχε 6 γκολ περισσότερα και οι δύο ομάδες δέχθηκαν τα ίδια γκολ σε όλο το πρωτάθλημα. Βέβαια, εκκρεμούν 3 εντός για τον Απόλλων και 3 εκτός για τη Δόξα, οπότε τα στατιστικά αυτά μπορεί να βελτιωθούν περισσότερο
Η ΤΙΜΩΡΙΑ
Ο Απόλλων είχε σε όλη τη χρονιά να κουβαλάει μία άδικη και δυσβάσταχτη τιμωρία. Ένα μάθημα για τους δικαστέ.
Ήταν άδικη επειδή
- Ο Απόλλων δεν είχε δόλο: δεν χρησιμοποιήθηκε ο εν λόγω ποδοσφαιριστής εν γνώσει της ομάδας ότι είναι παράνομη η χρήση του. Πίστευαν ότι είχε δικαίωμα συμμετοχής διότι ο Ορέστης Μένκα είχε ήδη πάρει ελληνική υπηκοότητα και κατείχε ελληνική ταυτότητα. Έκανε η ομάδα ό,τι νόμιζε αρκετό για να αγωνιστεί ως Έλληνας, άρα δεν είχε δόλο.
- Ο Απόλλων δεν είχε όφελος: αυτό που έλειπε από τη γραφειοκρατική διαδικασία (στην οποία βασίστηκε η ένσταση) ήταν ότι δεν είχε κάνει μία δημόσια δήλωση ότι «εάν κάποτε κληθεί από την εθνική Ελλάδος, θα αποδεχτεί την πρόσκληση». Την δήλωση αυτή την έκανε τελικά 2-3 μέρες μετά την πρώτη αγωνιστική. Έκτοτε, αγωνίζεται κανονικά σχεδόν κάθε εβδομάδα ως βασικός, και ως Έλληνας. Άρα, ούτε επιβαρύνει τον αριθμό των ξένων, ούτε υπάρχει άλλο πρόβλημα. Η ίδια ενδεκάδα ακριβώς της πρώτης αγωνιστικής κατέστη νομιμότατη μετά από αυτήν την απλή δήλωση. Άρα δεν προσέθεσε όφελος στη χρήση του
- Η ένσταση έγινε από την Δόξα Δράμας, η οποία δεν μετείχε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Βρισκόμασταν στην πρώτη αγωνιστική, και άρα ακόμα υποτίθεται δεν ήταν καθόλου γνωστό ποιες ομάδες θα ανταγωνίζονταν και για ποια θέση στο πρωτάθλημα. Μπορεί, πράγματι, να ανταγωνίζονταν ο Απόλλων με τη Δόξα για την πρώτη θέση, αλλά θα μπορούσε η Δόξα να ανταγωνίζεται την ΑΕ Ποντίων Βατολάκου για την πρώτη θέση; Αν συνέβαινε αυτό, θα συνέφερε την Δόξα να είχε αυτή η ομάδα επιπλέον βαθμούς που δεν τους κέρδισε στο γήπεδο; Άρα, η απόρριψη του «μη έννομου συμφέροντος» ήταν κάπως περίεργη από τους δικαστές, δεδομένου ότι η ΑΕ Ποντίων αρνήθηκε να κάνει ένσταση όταν οι άνθρωποι της Δόξας τους ενημέρωσαν για την πιθανή νομικοτεχνική αβλεψία του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Ήταν δυσβάσταχτη επειδή
- Σε πρωτάθλημα 15 ομάδων (η μία ήδη είχε αποχωρήσει πριν την έναρξη), έχουμε 28 αγώνες. 6 βαθμοί είναι δύο νίκες. Είναι σαν να έχει η τιμωρημένη ομάδα 26 αγώνες και η αντίπαλός της 28 έχοντας κερδίσει τους δύο. Μιλάμε για 7.1% του συνόλου των βαθμών που μπορεί να πάρει μία ομάδα.
- Αν ληφθεί υπόψιν ότι αποχώρησε και δεύτερη ομάδα, μιλάμε για τιμωρία 2 κερδισμένων αγώνων από 26 αγωνιστικές, δηλαδή 7.7% τιμωρίας
- Αν υποτεθεί ότι οι δικαστές γνώριζαν ήδη από την πρώτη κι όλας αγωνιστική ότι Απόλλων και Δόξα θα ετίθεντο σε ανταγωνισμό για την πρώτη θέση, τότε δεδομένου ότι στην κατηγορία αυτή υπάρχει συνήθως μεγάλη απόσταση μεταξύ των πρώτων 3-4 ομάδων και των τελευταίων 6-7 ομάδων, και άρα οι πρώτες θα κερδίσουν εύκολα τις δεύτερες και η ουσιαστική διαφορά θα γίνει είτε στα μεταξύ τους παιχνίδια, είτε στα παιχνίδια με τις 4-5 ομάδες στο μέσον της βαθμολογίας (όπου είναι πιθανόν να έχουν κάποιες απώλειες), τότε η ποινή των 6 βαθμών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ολόκληρη η ποινή εξαντλήθηκε στα μεταξύ των δύο ανταγωνιστών παιχνίδια. Δηλαδή όλη η τιμωρία ήταν ισοδύναμη με τους 6 βαθμούς που πήρε ο Απόλλων από τη Δόξα στα μεταξύ τους. Και η διαφορά των 4 βαθμών της βαθμολογίας σήμερα, είναι η διαφορά τους από τις γκέλες έχοντας ακυρωθεί το σύνολο των βαθμών στα μεταξύ τους! Ακόμη και με νίκη-ισοπαλία στα μεταξύ τους, η διαφορά σήμερα βρισκόταν στο εύραυστο 1 βαθμό. Τελικά, η ποινή ήταν δυσβάσταχη και ευτυχώς που, όπως είδαμε και στον αγωνιστικό άξονα, η διαφορά των δύο ομάδων ήταν τελικά τόσο μεγάλη, ώστε να μην επηρεάσει την βαθμολογία.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Ο προπονητής της Δόξας Δράμας μετά το παιχνίδι με τον Απόλλωνα είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Είπε ότι οι ομάδες δεν χτίζονται σε 1-2 μήνες, είπε ότι ο κορμός του Απόλλωνα γύρω από τον συγκεκριμένο προπονητή είναι ο ίδιος, είπε ότι η συνοχή της ομάδας (του Απόλλωνα) εκεί βασίζεται. Όλα αυτά είναι αλήθεια (και θα επανέλθω σ’ αυτά παρακάτω). Το ερώτημα είναι όμως από πού αντλούσαν την βεβαιότητα οι φίλοι και παράγοντες της Δόξας ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον Απόλλωνα, όταν όλα τα δεδομένα ήταν εναντίον τους.
Η απάντηση έρχεται και από τον τύπο. Και οι δύο πλευρές σήκωσαν τους τόνους. Δεν είναι πρωτοφανές. Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει συνέχεια στο ποδόσφαιρο. Αν θέλουμε να βελτιωθεί, να δούμε την πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η δουλειά ενός προπονητή θέλει τουλάχιστον 2 χρόνια για να ξεκινήσει να φαίνεται. Θαύματα δεν γίνονται στο ποδόσφαιρο. Εδώ εμπλέκονται και οι παράγοντες, και οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε ομάδα ανθρώπων κρύβει τον κόπο που απαιτεί η ανόρθωση μίας ομάδας και εξυπηρετείται καλύτερα από υποσχέσεις, εύκολες κρίσεις, βεβαιότητες. Όλα στη ζωή απαιτούν μόχθο.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις για εξωαγωνιστικά ζητήματα. Όπως φάνηκε και στα περί της τιμωρίας, πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι γύρω από το ποδόσφαιρο. Ας μιλήσει ο καθένας για την ομάδα του. Η ομάδα μου έκανε πολλές ανακοινώσεις φέτος, για τη διαιτησία, για παράγοντες, για την ΕΠΟ, για παράγοντες άλλων ομάδων (άλλων κατηγοριών!), για την αστυνομία. Όλα αυτά αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές αποδείχθηκαν άστοχες. Διαιτητές για τους οποίους εκφράστηκαν παράπονα πριν διαιτητεύσουν ήταν άριστοι. Διαιτητές για τους οποίους δεν ειπώθηκε τίποτα ούτε πριν, ούτε μετά, ίσως έκαναν λάθη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν πιστεύω ότι αλλοιώθηκε ούτε ένα αποτέλεσμα από τη διαιτησία φέτος στον όμιλό μας. Ούτε ένα. Έμεινε όμως μία πικρή γεύση. Αντί οι φίλαθλοι να αναλύουν την ανάπτυξη της ομάδας, τα ταλέντα που ίσως βγήκαν, τη συνοχή των ομάδων, το λεγόμενο passing game, τη δημιουργικότητα, το σύστημα, τις στημένες φάσεις, το πώς κινούνται οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, πώς αλληλοκαλύπτοτναι, πόσο γρήγορα επιστρέφουν ή αναπτύσσουν αντεπιθέσεις, πόσα λάθη κάνουν οι αμυντικοί ή οι μέσοι, πόσες σωστές πάσες σε σύνολο πασών γίνονται από κάθε ομάδα (αυτό δείχνει την καλή ομάδα!), αναλώνονταν όλοι σε ατέρμονες και αφηρημένες συζητήσεις για διαιτητές, παράγοντες κλπ, που δεν επέδρασαν καθόλου σε κανένα αποτέλεσμα. Και αν επέδρασαν, αυτό έγινε από δικαιολογημένα ανθρώπινα λάθη.
Θέλω ένα ποδόσφαιρο όπου οι εμπλεκόμενοι να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Χωρίς σενάρια, χωρίς θεωρίες συνομωσίας, χωρίς φανατισμό. Αλλά με πάθος, με λογική, με υποθήκη για το μέλλον. Και με πολύ κόσμο στα γήπεδα. Με υγιή ανταγωνισμό. Με άμιλλα.
ΑΠΟΛΛΩΝ
Η ομάδα μου έχει έναν άριστο προπονητή. Θα μιλήσω για τα θετικά του. Διαβάζω συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών και λένε ότι έμαθαν πολλά πράγματα από τον προπονητή. Αυτό μου λέει πολλά. Είδα ότι στον ημιτελικό του κυπέλλου έδωσε συμμετοχή σε νεότερους παίκτες. Έδειξε τις προτεραιότητές του. Δεν ήθελε να ρισκάρει το πρωτάθλημα. Έπραξε άριστα. Είδα σε βίντεο τα προηγούμενα παιχνίδια της χρονιάς και την ομάδα τη χαίρομαι. Έχει συνέχεια και συνοχή. Έχει δημιουργικότητα και ταχύτητα. Έχει αλληλοκαλύψεις. Έχει φαντασία. Είναι δεμένη ομάδα. Ορισμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχει και ψυχή. Το να ανατρέπεις το 2-1 σε 2-3 με δέκα παίκτες όταν γίνονται καθυστερήσεις 2 λεπτών μετά από κάθε ποδοσφαιρικό λεπτό και πετιούνται μπάλες στον αγωνιστικό χώρο, αυτό δείχνει ότι η ομάδα διατήρησε αυτοσυγκέντρωση και χαρακτήρα. Χρειάζονται ορισμένες ενισχύσεις (κυρίως στην άμυνα) για τη Β Εθνική, πάντως η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Θα ήθελα να μείνει ο προπονητής για πάρα πολλά χρόνια ακόμη στην ομάδα του. Το έργο του ουσιαστικά ακόμη δεν έχει φανεί. Περιπτώσεις όπου ο προπονητής φεύγει μετά από μία ήττα, είναι αρρωστημένες και δείχνουν κακή υγεία των φιλάθλων.
Από την άλλη, θα εκφράσω και την καλόπιστη, δημιουργική κριτική μου και θα πω ότι περιμένω από τον προπονητή να μιλάει κατά 100% για ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα άλλο. Όσο δίκιο ή άδικο κι αν έχει. Μόνο έτσι.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ευχαριστούμε και τον χρηματοδότη και τον προπονητή και τους παίκτες και τον ερασιτέχνη για την στήριξη. Η μεγαλύτερη αλήθεια για το ποδόσφαιρο είναι αυτό που είπε ο προπονητής της Δόξας. Οι ομάδες δεν χτίζονται σε 1-2 μήνες. Θέλουν διάρκεια. Ο κορμός υπάρχει. Με τις κατάλληλες μικρές προσθήκες, η ομάδα μπορεί να κάνει θαύματα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Η ομάδα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μελών της, των ποδοσφαιριστών της. Να μείνουν πολλά χρόνια λοιπόν στην ομάδα και ο χρηματοδότης και ο προπονητής και να χτισεί ο νέος Απόλλων, ο Απόλλων Πόντου, ο οποίος θα διαπρέψει επιστρέφοντας στην Α Εθνική. Εμείς έτσι την ονομάζουμε ακόμα. Η βάση των φιλάθλων υπάρχει. Τα 3 εκατομμύρια Έλληνες Ποντιακής καταγωγής είναι εν δυνάμει φίλοι του Απόλλωνα. Η επέκταση της Καλαμαριάς τα τελευταία χρόνια φέρνει κι άλλους εν δυνάμει φίλους. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι επίσης πηγή εν δυδνάμει φίλων. ΟΙ 3000 φίλαθλοι εχθές δείχνουν τον δρόμο. Ο ισχυρός Απόλλων θα φέρει κόσμο στο γήπεδο και θα επαναφέρει την ομάδα εκεί που αξίζει. Καθαρός στα οικονομικά, σταθερός στα διοικητικά και στην προπονητική ομάδα, αρμενίζει στα πέλαγα της Β Εθνικής και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.
Έχω και άλλες σκέψεις για την ομάδα μου. Σε εύθετο χρόνο. Προς το παρόν, αυτά!